Hakkımızda

İstanbul Teknik Üniversitesi Büyük Kavitasyon Tüneli, İTÜKAT, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından desteklenen, ANADOLU Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ADİK) – ALYANS Gemi Kiralama ve Denizcilik A.Ş. Ortak Girişimi ile, ortaklaşa, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve ARI Teknokent A.Ş. arasında imzalanan Amfibi Gemi (LST) Tedarik Sözleşmesi Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü (TKY) çerçevesinde Türk Savaş Gemilerinin Hidro-Akustik Özelliklerinin İyileştirilmesi için Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi (KATMANSİS) LST-TKY projesi kapsamında tasarlanarak GÜRDESAN A.Ş. tarafından imal edilmiştir. İTÜKAT’ın yerleştiği özel tünel binası ise ASELSAN tarafından sağlanan ve sözleşmesi İTÜNOVA tarafından imzalanan TKY desteği ile inşa edilmiştir.

Söz konusu projeler, proje yürütücüsü Prof. Dr. Ömer Gören’in organizasyonunda çalışan İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi akademisyen kadrosunca tamamlanmıştır.

2021 yılı sonunda aktif olarak faaliyete geçmiş olan İTÜKAT, 5.5 m x 1.5 m x 1.2 m (Boy x Genişlik x Yükseklik) boyutlarındaki büyük test kesiti ve test kesitinde ulaşılabilecek maksimum 16.5 m/s’lik akış hızı ile Dünyadaki emsalleri arasında akış debisi açısından yedinci sıraya yerleşmiştir. Tünel, 1 MW gücündeki elektrik motoru ile sevk edilmektedir.

İTÜKAT uluslararası standartlarda ölçüm cihazları ile donatılmıştır. Özel tasarım pervane dinamometreleri, özel tasarım hidroakustik oda, PIV (Particle Image Velocimetry), LDA (LaserDopplerAnemometry) ve ters dönüşlü pervane dinamometresi İTÜKAT’ın geniş donanım seçenekleri arasında yer almaktadır.

Büyüklüğünün yanı sıra, test kesitindeki akış düzgünlüğü, düşük türbülans ve akustik gürültü özellikleri, test kesitindeki basınçlandırma ve vakum kapasitesi ve bünyesinde bulunan ölçüm cihazları ile her türlü pervane ve su üstü/su altı aracı deneyleri için imkanlar sunmaktadır.

İTÜKAT, İTÜ, SSB ve TRtest A.Ş. arasında imzalanmış olan protokol ile ortak bir yapılanma ile yönetilmektedir.

İTÜKAT Kurucu Ekibi:

Prof. Dr. Ömer Gören (Proje Yürütücüsü)
Prof. Dr. Emin Korkut
Prof. Dr. U. Oral Ünal